Van Out of Phone naar (Digital) Out of Home
We scrollen en swipen wat af, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Uren per dag brengen we door op onze smartphone, overspoeld door informatie die we steeds vaker negeren. Consumenten zijn digitaal verzadigd. Ze skippen, blokkeren of kijken gewoon weg.
Voor merken wordt het steeds moeilijker om nog écht op te vallen online. Niet toevallig verschuift de focus daarom opnieuw naar buiten, naar het straatbeeld. (Digital) Out of Home (DOOH) is duidelijk aan een opmars bezig en groeit uit tot een trend die je als merk niet mag missen. Een krachtige manier om impact te maken, zichtbaar en relevant – zonder te storen.
Online overconsumptie
Hoewel mensen dagelijks uren spenderen op hun smartphone, wordt het steeds uitdagender om daar als merk echt op te vallen. Online advertenties krijgen te maken met adblockers, snelle scrollbewegingen en een selectieve houding van de gebruiker. Als je de aandacht niet in de eerste of tweede seconde weet te grijpen, scrollt men gewoon verder.

“Out of Phone (OOP) is geen hype, maar een logisch gevolg van digitale overconsumptie.”
We zitten en blijven veel op onze smartphone, maar tegelijk groeit het besef dat het soms gewoon te veel wordt. Denk aan mensen die hun gsm bewust wegleggen voor het slapengaan, de 'niet storen'-stand activeren of gebruikmaken van detox-apps die bepaalde apps voor een tijd blokkeren. Ook sociale media zelf spelen hierop in met schermtijdmeldingen. Mensen snakken steeds vaker naar offline momenten, waardoor online advertenties nog sneller genegeerd of weggedrukt worden.
Dat betekent niet dat we online advertising volledig overboord moeten gooien, maar wel dat het loont om breder te kijken. Door ook in de fysieke leefwereld van je doelgroep zichtbaar te zijn, versterk je je totale mediamix en vergroot je de kans op impact.
Waarom (D)OOH vandaag zo sterk scoort
Out of Home (OOH) – de klassieke buitenreclame – biedt al jaren een sterk alternatief. Zichtbaar in het straatbeeld, zonder te storen. En net dat wordt vandaag steeds vaker digitaal. Digital Out of Home (DOOH) combineert het beste van twee werelden: de kracht van fysieke aanwezigheid en de flexibiliteit van digitale content.

Zo trekken tv-schermen in het straatbeeld of op drukbezochte plaatsen de aandacht op een natuurlijke manier, zonder opdringerig te zijn. Ze laten merken toe om dynamisch in te spelen op actualiteit, locatie of zelfs het weer. Bovendien zijn mensen onbewust vaak ontvankelijker voor DOOH-boodschappen dan voor advertenties op hun smartphone.
Via de smartphone dring je al snel binnen in iemands privéruimte, op een moment dat die daar misschien helemaal niet op zit te wachten. DOOH werkt anders: je bereikt mensen terwijl ze buitenshuis zijn, onderweg of net wél aan het wachten is. Denk aan een scherm in een wachtruimte, op een kruispunt met lichten of terwijl je wacht op je broodje. Je stoort hen niet, maar vult net dat wachtmoment kwalitatief in met relevante content — zichtbaar op het juiste moment, daar waar je er meer voor openstaat.
Wat zegt onderzoek?
DOOH werkt en blijft hangen. Recent onderzoek van Kantar (PULSE survey, december 2024) bevestigt de impact van DOOH in België:

- 78% van de Belgen merkt digitale schermen op in openbare ruimtes
- 65% apprecieert dit advertentieformaat
- 50% herinnert zich de advertenties
- 71% onderneemt actie na blootstelling (winkelbezoek, online zoeken…)
- 64% vindt locatiegerichte reclame nuttig
DOOH wordt dus niet alleen gezien, maar zet ook aan tot actie. Een slimme hefboom om merkbekendheid en betrokkenheid te vergroten.
DOOH is overal: van snelweg tot winkelpunt
Digitale schermen vind je vandaag op heel wat plekken waar mensen passeren én kijken:

- Langs wegen en pleinen – Denk aan grote digitale billboards langs de E40 of drukke stadspleinen.
- In winkels en retail – Adverteer met jouw boodschap op schermen in supermarkten, krantenwinkels, broodjeszaken of andere plekken. Dit vormt een ideale kans om consumenten te bereiken tijdens het wachtmoment. Een moment waarop ze extra ontvankelijk zijn voor communicatie. Denk aan een sterke speler zoals Mijn Stad TV, die jouw boodschap toont op schermen in lokale handelszaken, precies waar en wanneer het ertoe doet. Voorbeeld: Digitale schermen bij je krantenwinkel, slager of broodjeszaak.

- Openbaar vervoer en mobiliteit – In stations, luchthavens of bussen voor een breed bereik. Voorbeeld: Digitale advertenties in treinstations of op de schermen in De Lijn-bussen.
- Bedrijven en sportclubs – Gericht op specifieke doelgroepen zoals werknemers of sporters. Voorbeeld: Digitale schermen in bedrijfsgebouwen, sportclubs of universiteiten.
- Vrije tijd en ontspanning – In cinema’s, fitnesscentra of stadions, waar mensen écht aandacht hebben. Voorbeeld: Digitale schermen in Kinepolis of in sportstadions zoals de Ghelamco Arena.
Raak je lokale doelgroep op het uniek (wacht)moment
Wil je als merk écht aanwezig zijn in het dagelijkse leven van je doelgroep? Mijn Stad TV brengt jouw boodschap in lokale handelszaken, daar waar mensen tijd én aandacht hebben. Tijdens het wachten bij de bakker, slager of pakweg broodjeszaak is de impact maximaal.

MSTV combineert lokale zichtbaarheid met sterke storytelling. Dé manier om je merk top-of-mind te houden, net op het moment dat mensen openstaan voor nieuwe impulsen.
- aanwezig in drukbezochte handelszaken
- in 73 steden
- op 850 beeldschermen
- meer dan 1 miljoen impressies
Tip: Laat je campagne minstens 3 weken lopen voor een optimaal resultaat.
Ontdek hoe Mijn Stad TV jouw merk doet opvallen — ook buiten de smartphone.