Jobjacht 101: ontdek waar werknemers echt zoeken!

Gepost op 29/11/2023

In de dynamische wereld van werving & selectie is het essentieel om de subtiele verschuivingen in de zoektocht naar een nieuwe baan te begrijpen. Sta ons toe je een exclusieve kijk te gunnen op de nieuwste trends en strategieën die potentiële werknemers volgen in hun queeste naar de perfecte baan.

Uit de recente werknemersbevraging van Roularta Recruitment bij 1244 respondenten blijkt dat 59% ervoor open staat om van werkgever te veranderen op korte termijn. 11% is zelfs actief op zoek naar nieuwe kansen. De overige respondenten houden discreet jobaanbiedingen in de gaten. Een interessante ontwikkeling is de stijgende trend onder mensen in de leeftijdscategorie van 25-55 jaar die bereid zijn van werkgever te veranderen.

Als werkgever biedt dit een unieke kans om latent werkzoekenden te bereiken en aan boord te halen. In het bijzonder is het van belang in te spelen op het zoekgedrag van je potentiële kandidaten en gebruik te maken van effectieve zoekkanalen. Of ze nu actief zoeken of niet, het is cruciaal om aanwezig te zijn op de platforms en in de netwerken waar deze professionals hun carrièremogelijkheden verkennen. Door slim in te spelen op deze inzichten kan je als werkgever een voorsprong nemen in het aantrekken van nieuw talent binnen deze veelbelovende leeftijdscategorie.

  • Wist je dat maar liefst 53% van de werkzoekenden hun volgende professionele avontuur beginnen op jobportalen zoals Regiotalent? Het is een digitale schatkist vol jobpostings die door gemotiveerde werkzoekenden nauwlettend in de gaten wordt gehouden.

  • Wat misschien wel het meest intrigerend is, is het feit dat 36% van de werkzoekenden hun toevlucht neemt tot de vertrouwde kring van familie, vrienden en kennissen.
    Onze tip? Zorg voor fantastische ‘word of mouth’ aanbevelingen. Laat je huidige werknemers ambassadeurs worden van je bedrijf. Het zijn de beste vertegenwoordigers. Ook interessant, maar liefst 85% van alle respondenten is bereid om actief mee uit te kijken naar een geschikte job voor een familielid, vriend of kennis, waarvan 43% dit nobele streven al actief beoefent.

  • En dan hebben we de jobbeurzen, waar al 11% van de bevraagden de weg naar een nieuwe baan heeft gevonden.
    Onze gouden tip: neem deel aan Jobvillage. Het is niet alleen een kans om je vacatures in de schijnwerpers te zetten, maar ook om persoonlijke gesprekken te voeren. Hier onderscheid je de parels van de zee van cv's.

  • Opmerkelijk is dat minder aandacht wordt besteed aan rekruteringsbedrijven.

Conclusie

In een wereld vol mogelijkheden en diverse wegen naar de perfecte match, is het cruciaal als werkgevers om zich bewust te zijn van de verschillende routes die talentvolle individuen bewandelen op hun zoektocht naar een nieuwe uitdaging. Door actief deel te nemen aan diverse platforms, van digitale jobportalen tot persoonlijke jobbeurzen, en door werknemers te zien als waardevolle ambassadeurs, ontvouwt zich een wereld van kansen.

Contact

Wil je je verder verdiepen in deze en andere resultaten en/of erover spreken met een media-adviseur? Neem gerust contact op!

zoek op onze website