Het sollicitatielandschap in beweging: nieuwe inzichten voor werkgevers

Gepost op 28/11/2023

Solliciteren is een proces dat voor zowel werkzoekenden als werkgevers van cruciaal belang is. Maar hoe goed ken je eigenlijk de sollicitanten die de afgelopen tijd je bedrijf hebben benaderd? Het is essentieel om te begrijpen wat potentiële werknemers motiveert, wat hen afschrikt, en welke trends er spelen in het sollicitatielandschap. In deze blog onthullen we enkele fascinerende inzichten die resulteren uit het laatste werknemersonderzoek van Roularta Recruitment1 en geven we waardevolle tips om je wervingsproces te verbeteren.

1Werknemerssurvey september 2023, 1244 respondenten in Vlaanderen

Sollicitaties in het afgelopen jaar 

Heb je je ooit afgevraagd hoeveel sollicitanten daadwerkelijk de baan hebben gekregen? 

  • Uit recent onderzoek blijkt dat (slechts) 12% van de sollicitanten het afgelopen jaar succesvol was in het verkrijgen van een baan. 
  • Nog opmerkelijker is dat 39% van de sollicitanten openstaat voor nieuwe kansen, zelfs als ze momenteel niet actief solliciteren. Dit biedt werkgevers een brede pool van potentiële kandidaten om uit te kiezen!

Verbazingwekkend genoeg heeft 12% van de sollicitanten die vorig jaar actief op zoek waren, nog steeds geen succes gehad. Waarom worden sommige sollicitanten geweigerd? 

  • Ongeveer 29% van de afgewezen kandidaten werden als 'te onervaren' beschouwd. 
  • In 27% van de gevallen gaf het bedrijf aan dat ze een 'betere kandidaat' hebben gevonden.

Het meest opmerkelijke is dat 20% van de sollicitanten helemaal geen feedback krijgt over de reden van afwijzing. Als we deze resultaten verfijnen in functie van de leeftijdscategorieën van de respondenten, blijkt zelfs dat maar liefst 53% van de sollicitanten jonger dan 25 jaar geen reden krijgt voor hun afwijzing. Dit kan bij deze sollicitanten (en hun eigen kennissenkring) het imago van dat bedrijf schaden.

Voorkeur sollicitatiegesprek 

Wanneer het aankomt op sollicitatiegesprekken, heeft 57% van de sollicitanten de voorkeur voor face-to-face ontmoetingen. Slechts 7% kiest voor volledig online sollicitatiegesprekken, terwijl 28% openstaat voor zowel online als face-to-face gesprekken. Deze cijfers weerspiegelen het belang van persoonlijke interactie in het wervingsproces. Het valt op dat jongere sollicitanten meer openstaan voor online sollicitatiegesprekken dan oudere generaties.

Tips voor wervingssucces 

  • Transparante communicatie: zorg voor duidelijke en eerlijke feedback aan sollicitanten, vooral aan jongere kandidaten. Dit kan je imago als werkgever verbeteren.
  • Flexibiliteit in sollicitatiegesprekken: overweeg verschillende sollicitatiegespreksopties om aan de wensen van verschillende generaties tegemoet te komen.

Belang van employer branding

In de hedendaagse dynamische arbeidsmarkt is het aantrekken en behouden van talent een uitdaging waar je als bedrijf niet langer omheen kan. Employer branding, het gericht positioneren van je organisatie als aantrekkelijke werkgever, vormt hierbij de sleutel tot succes. Het is een strategische benadering die de identiteit van je organisatie als werkgever vormgeeft en communiceert. Focus op de volgende elementen om je employer branding te verstevigen.
 

  • Troeven als werkgever: laat zien wat je organisatie te bieden heeft. 73% van de sollicitanten wordt aangetrokken door bedrijven die hun sterke punten als werkgever benadrukken.
  • Duurzaamheid en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO): communiceer actief over je inzet voor duurzaamheid en MVO. Dit spreekt 38% van de sollicitanten aan en kan het verschil maken in hun beslissing om bij je bedrijf te solliciteren. Zeker jonge sollicitanten vinden de maatschappelijke rol van het bedrijf belangrijk: voor 84% van de categorie <25 jaar is dit zelfs een doorslaggevende factor! (zie blogpost: keuzecriteria nieuwe job)
  • Bedrijfscultuur/sfeer uitspelen: ontgrendel het potentieel van je bedrijf door je bedrijfssfeer en cultuur te laten stralen! Omdat 95% van de werkzoekenden waarde hecht aan de bedrijfscultuur en bedrijfsfeer, is het essentieel als werkgever om actief te investeren in het bouwen van een inspirerende werkomgeving. Creëer een plek waar talent niet alleen gedijt maar ook floreert en onderscheid je als werkgever van keuze in de competitieve arbeidsmarkt. 

Conclusie

Inzicht in sollicitanten en hun behoeften is de sleutel tot een effectief wervingsproces. Het helpt je niet alleen de juiste talenten aan te trekken, maar ook een positief imago als werkgever te creëren. Blijf op de hoogte van de laatste trends en pas je wervingsstrategie dienovereenkomstig aan. Begrijp de sollicitant van vandaag, communiceer transparant, en onderscheid jezelf als werkgever. Dit zijn de bouwstenen voor een succesvol wervingsproces.

zoek op onze website