Deze criteria trekken kandidaten over de streep om van job te veranderen

Gepost op 29/11/2023

Als werkgever is het begrijpen van de prioriteiten en overwegingen van werkzoekenden van cruciaal belang om toptalent aan te trekken en te behouden. Het vinden van de perfecte match tussen werkgever en werknemer is een delicate balans, maar als je weet wat werkzoekenden écht belangrijk vinden, kom je al een heel eind. In de laatste werknemerssurvey van Roularta Recruitment1 bevroegen we welke keuzecriteria doorslaggevend zijn om van job/werkgever te veranderen. We belichten hieronder de criteria met de hoogste percentages.

1Werknemerssurvey september 2023, 1244 respondenten in Vlaanderen

1. Salaris (95%)

Het zal je misschien niet verbazen dat salaris bovenaan de lijst staat. Bijna alle werkzoekenden (95%) beschouwen het als een cruciale factor bij het kiezen van een nieuwe job. Een concurrerend loonniveau is essentieel om getalenteerde individuen aan te trekken en te behouden. Werknemers willen weten dat hun inspanningen worden gewaardeerd en dat ze financieel worden beloond voor hun werk.

2. Vlot woon-werkverkeer (95%)

Een ander aspect dat hoog scoort, is vlot woon-werk verkeer. Even belangrijk als salaris, want wie wil er nu tijd verspillen in het verkeer? Werknemers hechten veel waarde aan hun kostbare tijd en energie. Een vlot woon-werkverkeer is van vitaal belang, en werkzoekenden zijn bereid om te kiezen voor een baan die hen minder tijd op de weg kost.

Wist je dat maar liefst 72% niet bereid is om meer dan 25 km te rijden voor het werk? 26% wil werken binnen een straal van 10 km, 46% binnen een straal van max 25 km.

3. Bedrijfssfeer en cultuur (95%)

De werkomgeving en de bedrijfscultuur hebben een aanzienlijke invloed op de jobtevredenheid. Werkzoekenden zijn op zoek naar een plek waar ze zich gewaardeerd voelen, waar hun waarden en doelen overeenkomen met die van het bedrijf. Een positieve cultuur kan aanzienlijk bijdragen aan het behoud van talent. Al verwachten sollicitanten niet dat er over bedrijfscultuur wordt gesproken in een vacaturetekst (zie blog: succesvolle vacatureteksten), het is samen met salaris en woon-werkverkeer dus wel de meest doorslaggevende factor om uiteindelijk de overstap te maken.

4. Work-life balance (94%)

De term is sinds de coronacrisis van 2020-2021 niet meer uit ons leven weg te denken: work-life balance. De balans tussen werk en privéleven is op vandaag een prioriteit voor bijna alle werkzoekenden. O.a. flexibele werkuren (64%), plaats- en tijdsonafhankelijk werken (61%), de mogelijkheid tot thuiswerk (60%), de mogelijkheid om deeltijds te werken (60%) en de mogelijkheid om een full-time in 4 ipv 5 werkdagen te presteren (37%) dragen daartoe bij.

5. Jobzekerheid (92%)

Werknemers willen een gevoel van stabiliteit en zekerheid in hun job. Dit is vooral belangrijk in onzekere economische tijden, waar mensen willen weten dat hun job veilig is.

6. Kwalificaties (82%) & opleidingsmogelijkheden (78%)

Werkzoekenden willen graag werken in een rol die overeenkomt met hun vaardigheden en kwalificaties. Dit zorgt voor een productieve en tevreden werknemer. Bied je als werkgever opleidingsmogelijkheden aan? Dan kunnen medewerkers hun kennis & kunde bijschaven zodat ze (weer) excelleren in hun (nieuwe) job.

Ook opvallend: prestige van het bedrijf

Schoolverlaters hechten veel waarde aan het prestige van het bedrijf waarvoor ze (willen) werken (66% van de categorie <25 jaar, in tegenstelling tot 40 à 50% in de andere leeftijdscategorieën). Jonge sollicitanten willen deel uitmaken van een organisatie die bekendstaat om haar innovatie (65%) en maatschappelijke impact (maar liefst 84%).

Conclusie

Begrijpen wat werkzoekenden drijft, helpt je bij het aantrekken en behouden van talent. Als werkgever kan je overwegen deze factoren in je rekruteringsstrategie op te nemen. Het bieden van een competitief salaris, aandacht voor een positieve bedrijfscultuur en het aanbieden van flexibele werkregelingen kan een verschil maken. Het is essentieel om te onthouden dat de prioriteiten van werkzoekenden kunnen variëren op basis van leeftijd en ervaring, dus een op maat gemaakte benadering kan je helpen om het juiste talent aan te trekken. In een concurrerende arbeidsmarkt kan dit het verschil maken tussen het aantrekken van gemiddeld talent en toptalent dat je bedrijf naar nieuwe hoogten kan tillen.

Contact

Wil je je verder verdiepen in deze en andere resultaten en/of erover spreken met een media-adviseur? Neem gerust contact op!

zoek op onze website