Trends in renoveren in 2023
Belgen kiezen steeds vaker voor renovatie van een bestaand pand, wanneer het aankomt op de keuze van een nieuwe woning (Jaarverslag wonen Vlaanderen, 2022). Niet enkel voor duurzaamheids- of kostenoverwegingen, maar ook omdat sinds begin dit jaar de renovatieplicht geldt in Vlaanderen. Hier speelt het EPC-label natuurlijk een cruciale rol. We delen met jullie graag de trends die het renovatielandschap in 2023 kleuren.
Algemene ontwikkelingen in het renovatielandschap
Algemeen merken we de logische tendens dat het belang van wooncomfort zowel binnen als buiten aan het groeien is. Anderzijds gaan mensen wel steeds kleiner wonen. Een compacte woning, maar met alle moderne voorzieningen en comfort wint dus aan populariteit. Sinds de coronacrisis investeren we daarnaast ook opvallend meer in onze tuin. Ook gemeenschappelijke tuinen zijn door hun gebruiksvriendelijkheid aan een opmars bezig. Benieuwd naar enkele concrete trends?
Enkele concrete renovatietrends
1. Lichtinval
Lichtinval wordt elk jaar een belangrijker criterium voor woongeluk. De vraag naar grotere en bredere ramen met smalle profielen stijgt opmerkelijk. Dit om het ruimtegevoel in huis te compenseren en om ervoor te zorgen dat de binnen- en buitenruimte moeiteloos in elkaar overvloeien. Bij ramen geldt ook: hoe strakker, hoe beter. Driedubbel glas wordt ook vaak verkozen.
2. Smarthome
Domotica- en smarthometoepassingen vielen ook bijzonder in de smaak het voorbije jaar. Smarthome toepassingen zijn niet enkel een grote win op vlak van wooncomfort, ze hebben ook een enorm groot potentieel op vlak van energieverbruik en -besparing. Zéker in combinatie met zonnepanelen. Dankzij een smarthome systeem kan je jouw energieverbruik dus bijzonder efficiënt inzetten.
3. Warmtepomp
Het is weinig verwonderlijk dat er anno 2023 heel wat ingezet wordt op duurzaamheid en energiebesparing. Ecologisch bouwen is niet alleen relevant i.v.m. onze planeet maar ook voor onze energierekening. De warmtepomp is hier sowieso één van de populairste oplossingen. Zo een pomp heeft een erg lange levensduur (+/- 20 jaar), is milieuvriendelijk én energie-efficiënt.
4. Hennepvezel isolatie
Op gebied van isolatie valt het gewas hennep bijzonder in de smaak. De productie van hennepvezels is CO2-negatief, omdat het gewas koolstof uit de lucht filtert. Het is dus een duurzame oplossing die volledig recycleerbaar is en geen schadelijke stoffen bevat. Je kan het aankopen onder de vorm van isolatiedekens en -platen.
5. Circulair bouwen
De bouwsector zet de laatste jaren bijzonder sterk in op circulair bouwen. Heel wat materialen krijgen op die manier een nieuw leven. Nog niet alle particuliere kopers lijken klaar voor een volledig circulaire verbouwing. Beton hergebruiken is anno 2023 alvast wel populair, gezien het zonder kwaliteitsverlies makkelijk opnieuw kan worden ingezet.
6. Open ruimtes
De trend van grote, open ruimtes in ons huis is al enkele jaren aan de gang. De drang naar een open gevoel wordt elk jaar groter bij de Belg. Zo is het erg populair om alle leefruimtes met elkaar te verbinden, zodat er een ruimer gevoel wordt gecreëerd. Belangrijk om hier als renovatiespecialist mee rekening te houden.
7. Ventilatie
In België hechten we ook steeds meer belang aan een geventileerd, gezond binnenklimaat. Je voorkomt door goede ventilatie verscheidene problemen, zoals vocht, schimmel en huisstofmijt. Natuurlijke ventilatie wint hier ook aan belang.
Zelf de renovatietrends van jouw zaak of merk in de kijker zetten?
Neem deel aan Renovatiezondag en ontvang op één dag tijd talrijke kwalitatieve bezoekers met renovatieplannen!