Investeren in vastgoed blijft populair

Gepost op 20/10/2022

De inflatie kloppen? Dat doe je door te investeren in vastgoed, luidt het bij De Zondag. De redactie publiceerde een lijst van 5 gedegen tips voor lezers die vastgoed als investering overwegen. En dat er interesse is onder De Zondag-lezers, bewezen ook de resultaten van de woonsurvey die Roularta Real Estate vorige maand uitstuurde.

Terwijl spaargeld op 20 jaar tijd een kwart van zijn koopwaarde heeft verloren, stijgen de vastgoedprijzen bijzonder snel. Beide evoluties (inflatie van spaargeld en stijgend rendement van vastgoed) zullen zich ook in dezelfde richting blijven verderzetten. Daarom inspireerde De Zondag op 9 oktober met 5 tips voor wie wil investeren in vastgoed. Dat de tips aan een breed publiek van geïnteresseerden besteed zijn, bewijzen ook de resultaten van de recentste woonsurvey die Roularta Real Estate.

Vastgoed op eerste plaats

Op de vraag wat men als beste investering beschouwt, kiest meer dan de helft van de respondenten voor vastgoed (53%). Aandelen als ‘the next best thing’ landt meteen op de derde plaats (18%), want 21% geeft toe geen idee te hebben. De resterende minderheden kiezen voor goud (4%), spaargeld (2%) of obligaties (2%).

  1. 53% vastgoed
  2. 21% geen idee
  3. 18% aandelen of aandelenfondsen
  4. 4% goud
  5. 2% spaarboekje
  6. 2% obligaties of obligatiefondsen

Actuele investeringen

De interesse om te investeren is er, dat staat buiten kijf. Toch zien we dat de ranking van wat men als de verstandigste investeringen beschouwt, nog niet helemaal strookt met de werkelijkheid.

Meer dan de helft van de respondenten blijft zich vastklampen aan het – nochtans aan opmerkelijke inflatie onderhevige – spaarboekje. Ook aandelen, die gezien de huidige crisis ferm gedaald zijn in waarde, blijven pertinent deel van de investeringsportefeuille (46%). Vastgoed haalt met 31% nog net de top 3. De grootste verklaring voor deze volgorde is natuurlijk dat je met een relatief lage som geld al kunt beleggen in aandelen, terwijl je voor investering in vastgoed al voldoende gespaard moet hebben om een lening te kunnen aangaan.

  1. 54% spaarboek
  2. 46% aandelen
  3. 31% vastgoed
  4. 22% obligatiefondsen
  5. 9% goud

Beweegredenen om in vastgoed te investeren

Hoe het ook zij: de interesse en goesting om te investeren in vastgoed, is groot. En de 1 op 3 Vlamingen die momenteel al of binnenkort in vastgoed investeren, hebben er alvast meerdere goeie redenen voor:

  1. 44% haalt uit vastgoed een constante bron van inkomsten
  2. 42% investeert in vastgoed om het vermogen te spreiden
  3. 31% vindt vastgoed minder inflatiegevoelig
  4. 22% is overtuigd van een hoog rendement

Met deze gegevens gaat Roularta Real Estate ijverig aan de slag om de vastgoedsector steeds op een heldere, positieve en duidelijke manier onder de aandacht te brengen bij het talrijke lezerpubliek!

Advies nodig? Neem vrijblijvend contact op:

zoek op onze website