Hoe zoekt de Belg naar vastgoed?

Gepost op 04/11/2024

Hoe gaat de Belg op zoek naar vastgoed? Roularta Real Estate vroeg het aan meer dan 2.000 respondenten en bundelde het antwoord - samen met nog talrijke andere inzichten in de markt - in een nieuw Marktwijzer surveyrapport. Ontdek in deze blogpost via welke kanalen de Belg het liefst vastgoed zoekt, welke rol gebruiksvriendelijkheid daarin speelt en waarom makelaars een voorname bron van informatie blijven én supplementaire diensten te vervullen hebben.

 

Je kunt ook het volledige rapport aanvragen

Grafiek 1: hoe zoekt de Belg naar vastgoed?

1. Via welke kanalen zoekt men naar vastgoed?

De zoektocht naar vastgoed speelt zich duidelijk voor een behoorlijk deel online af. Dat blijkt uit het overzicht van de kanalen waarop kopers en geïnteresseerden een beroep doen. Vastgoedportals scoren met 70% bijzonder hoog en laten andere kanalen ver achter zich. 45% van de geïnteresseerden maakt (verder) gebruik van de website van vastgoedmakelaars, terwijl nauwelijks 24% overweegt een immokantoor te bezoeken om het aanbod te bekijken. Daarna volgen Google en de notaris met respectievelijk 19 en 14%. Opvallend is dat Google eerder bij Nederlandstaligen een optie is, terwijl Franstaligen dan weer sterk op de notaris vertrouwen.

2. Belang van gebruiksvriendelijkheid

Vastgoedportals zoals Immovlan zijn dus de belangrijkste informatiebron voor wie op zoek is naar vastgoed. Het is voor makelaars een duidelijk teken om niet enkel in te zetten op de eigen website en op optimalisering via zoekmotoren (SEO/SEA).

Bij de portals speelt natuurlijk het voordeel van het grote en gecentraliseerde aanbod, maar ook de gebruiksvriendelijkheid is een troef. Meer zelfs, er blijkt een duidelijke link te zijn tussen bekendheid en gebruiksvriendelijkheid. De bekendste vastgoedportals worden ook als meest gebruiksvriendelijke gerangschikt.

Het is dan ook geen toeval dat heel wat van de portals hier steeds meer aandacht aan schenken. Zo werkte Immovlan de afgelopen maanden heel sterk aan de user experience van de app. Het resulteerde in een intuïtieve interface.

wanneer doet men beroep op een vastgoedmakelaar?

3. Vastgoedmakelaars blijven in beeld

Vastgoedportals mogen dan de voornaamste informatiebron voor vastgoedgeïnteresseerden zijn, het neemt niet weg dat vastgoedmakelaars nog steeds de belangrijkste contactpersoon zijn. Zo geeft 58% van de respondenten aan dat ze voor de aankoop van een woning een beroep zouden doen op een vastgoedmakelaar (bij verkoop ligt dit zelfs op 59%).

 troeven van een vastgoedmakelaar

Naast het feit dat ze voor de aan- en verkoop van vastgoed zorgen, beschikken vastgoedmakelaars volgens de respondenten nog over andere troeven. Ze kunnen fiscaal en juridisch advies geven, beschikken over technische kennis of kunnen doorverwijzen naar architecten of technische experten en kunnen zelf bijdragen aan informatie over succesplanning, een lening, verzekeringen tot zelfs kleuradvies.

 

Laat hier je gegevens na & ontvang meteen het volledige rapport:

zoek op onze website