Het belang van energie-efficiëntie en duurzaamheid in de woningmarkt

Gepost op 20/12/2023

Het kopen en bouwen van een huis is voor velen een van de belangrijkste levensbeslissingen die ze ooit zullen nemen. Het is niet alleen een investering in een fysiek pand, maar ook in een manier van leven en een toekomstige levenskwaliteit. Het is dan ook geen verrassing dat energiezuinig wonen en duurzaamheid steeds belangrijker worden in de vastgoedmarkt en bouwsector. Uit recente gegevens1 blijkt dat deze trends zich snel ontwikkelen, en er is een duidelijke verschuiving in de manier waarop mensen naar woningen kijken. Stap met ons mee in de toekomst van vastgoed waar duurzaamheid en energie-efficiëntie de nieuwe norm zijn!

1 Woonsurvey september 2023 bij 2006 respondenten in Vlaanderen

Bij het kopen van een woning

Energiezuinigheid en duurzaamheid krijgen steeds meer aandacht bij kandidaat-kopers op de woningmarkt. Maar hoe belangrijk zijn deze aspecten dan? Laten we eens kijken naar enkele opvallende cijfers:

76% geeft energie-efficiëntie een score tussen 8-10 (= heel belangrijk) als criterium bij het zoeken naar een (nieuwe) woonst. Dit hoge percentage toont aan dat bijna iedereen die op zoek is naar een nieuwe woning, energie-efficiëntie als een zeer belangrijke factor beschouwt. Het is een teken van groeiend bewustzijn over de voordelen van energiezuinig wonen.

60% hecht belang aan energiezuinig wonen bij het (uiteindelijk) kopen van een woning: dit geeft aan dat een meerderheid van potentiële kopers energie-efficiëntie als een topprioriteit beschouwt bij het selecteren van een nieuw huis. Dit heeft zowel ecologische als financiële voordelen, aangezien energiezuinige woningen de energiekosten verlagen en de ecologische voetafdruk verminderen.

71% vindt dat de woning duurzaam gebouwd moet zijn, met kwalitatieve materialen.

Tip: het gebruik van hoogwaardige, milieuvriendelijke materialen en bouwmethoden is dus een mooie troef om mee uit te pakken in je communicatie!

Wat nog opvallender is, en stiekem zelfs tegen de verwachtingen in: uit onze bevraging blijkt dat oudere generaties vaker de nadruk leggen op energiezuinigheid en duurzaamheid dan jongeren. Dit kan te maken hebben met een groter bewustzijn bij oudere generaties over de financiële en praktische voordelen op lange termijn.

Bij het bouwen van een woning

Voor degenen die de stap zetten om hun eigen huis te bouwen, wordt de nadruk op energie-efficiëntie alleen maar sterker:

96% hecht groot belang aan energiezuinig wonen bij het bouwen op maat van de woning, dit is een bijna universeel streven om energiezuinige woningen te creëren wanneer mensen de kans hebben om hun droomhuis vanaf de grond af te ontwerpen en te bouwen. Het laat zien dat bijna iedereen energie-efficiëntie serieus overweegt.

68% wil zelfs nóg energiezuiniger bouwen dan de wettelijke normen, dit cijfer is veelzeggend omdat het aangeeft dat een aanzienlijk deel van de bouwers zich niet tevreden stelt met alleen aan de normen te voldoen. Ze streven ernaar om hun woningen nog energiezuiniger te maken, wat een positieve impuls kan geven aan innovatie in de bouwsector.

Conclusie

Kortom, energiezuinig wonen en duurzaamheid spelen een steeds grotere rol in de vastgoedmarkt. Of er nu een huis wordt gekocht of gebouwd, het overwegen van energie-efficiëntie en duurzaamheid kan niet alleen bijdragen aan een groenere toekomst, maar ook aan langdurige financiële besparingen. Het is duidelijk dat deze trends zich in de toekomst alleen maar zullen versterken, en dat is goed nieuws voor zowel huiseigenaren als onze planeet.

Wil je meer weten of de volledige whitepaper downloaden? Laat dan onderstaand al je gegevens achter:

zoek op onze website