De cruciale rol van duurzaam vastgoed in je portfolio

Gepost op 26/03/2024

Even een open deur intrappen: er is een grote vraag naar duurzame woningen met een sterke EPC-score. Die trend lijkt alleen maar toe te nemen, mede dankzij overheidsstimulansen en zelfs -verplichtingen. Woningen die hieraan voldoen, zijn enorm populair en vinden vaak sneller een nieuwe eigenaar dan woningen met een lage EPC-score. Voor makelaars is het dan ook van cruciaal belang om in te zetten op de inkoop van duurzame eigendommen. Hieronder wat tips om deze kans optimaal te benutten.

Energiezuinig wonen: de nieuwe norm in vastgoed

Energiezuinig wonen en duurzaamheid winnen snel aan belang in de vastgoedmarkt. Dat blijkt uit onze woonenquête bij 2.006 respondenten in Vlaanderen. 76 % vindt energie-efficiëntie heel belangrijk bij het zoeken naar een (nieuwe) woonst. 60 % hecht dan weer een groot belang aan energiezuinig wonen. Voldoende bewijs dus dat potentiële kopers duurzaamheid als topprioriteit zien bij de zoektocht naar een nieuw huis. Platformen als Immovlan spelen hier slim op in, met bijvoorbeeld een filter op de website waarmee kopers kunnen sorteren op duurzame woningen. Zonder een degelijk aanbod in deze categorie loop je het risico onzichtbaar te worden voor deze kopers.

Slim investeren: het belang van EPC-scores voor kopers

Potentiële kopers zoeken niet zonder reden naar duurzame woningen. Een belangrijke motivatie is de verplichting van de overheid dat alle vanaf 2023 aangekochte huizen in Vlaanderen binnen de vijf jaar minstens een D EPC-score moeten halen. De aankoop van een energieverslindende woning brengt dus extra renovatiekosten met zich mee. Geen wonder dat panden met een hoge EPC-score goed in de markt liggen.

Nieuwbouwzondag: de perfecte kans voor duurzaam vastgoed

Het speuren naar bestaande woningen met een hoge EPC-score is alvast een prima start voor jou als makelaar. Daar kruipt echter vaak veel energie en tijd in. Nieuwbouwwoningen voldoen sowieso al aan de hoogste normen van energie-efficiëntie, wat ze tot een aantrekkelijke optie maakt voor je aanbod. Met die panden klaar voor verkoop, de voorjaarseditie van Nieuwbouwzondag zit er net op. Maar je kunt je nu al inschrijven voor Nieuwbouwzondag voor dit najaar. Het juiste aanbod, voor de juiste doelgroep, in een ideale context. Wat wil je nog meer?

Conclusie

De toekomst van de vastgoedmarkt ligt in duurzaamheid. Als makelaar speel je hier dan ook beter op in door een divers aanbod van duurzame panden in te kopen. Daarmee heb je niet alleen een relevant aanbod dat inspeelt op de vraag, maar het verstevigt ook je positie als vooruitstrevend en milieubewust kantoor.
Wil je meer weten over deze trends en hoe je gericht met onze media de juiste mensen kan bereiken?

Vrijblijvend media-advies op maat? Neem gerust contact op:

zoek op onze website