Deze elementen verwachten sollicitanten in een goeie vacaturetekst

Gepost op 07/12/2023

Als werkgever ben je voortdurend op zoek naar de juiste profielen om je team te versterken. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je vacatures opvallen en de aandacht van potentiële werknemers trekken? Het begint allemaal met het inzicht welke aspecten mogelijke sollicitanten zoeken in vacatureteksten. Uit een recente bevraging van Roularta Recruitment1 kwamen de belangrijkste factoren naar boven die mensen verwachten van overtuigende en aantrekkelijke vacatureteksten.

1Werknemerssurvey september 2023, 1244 respondenten in Vlaanderen

1. Gedetailleerde jobinhoud (75%)

Een van de meest cruciale elementen waarnaar werkzoekenden op zoek zijn, is een gedetailleerde beschrijving van de jobinhoud. Dit is waar de magie begint. Potentiële werknemers willen weten wat ze in die job precies moeten doen, welke verantwoordelijkheden ze zullen hebben en hoe hun dag eruit zal zien. Wees specifiek en duidelijk over de taken en verwachtingen. Als je de kandidaat een goed beeld kunt geven van wat hen te wachten staat, vergroot je de kans op geschikte sollicitanten.

Pro tip: Met de advertorialformule 'My job, my perfect match' kun je via een timeline en foto's heel concreet het dagverloop tonen van een werknemer die een gelijkaardige jobfunctie bekleedt.

2. Salaris- en arbeidsvoorwaarden (69%)

Salaris vermelden lijkt misschien taboe, maar toch verwacht bijna 3 op 4 medewerkers dat hierover gesproken wordt in een overtuigende vacaturetekst. Evident is het niet, maar poog ten minste een inschatting van de loonschaal te geven. Ook belangrijk, en misschien iets makkelijker om als werkgever prijs te geven, zijn aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden en mogelijke extralegale voordelen. Denk aan vakantiedagen, flexibele werktijden, opleidingsmogelijkheden, personeelskorting bij eigen producten, bedrijfskorting bij partners, …

3. Vereiste vaardigheden/kwalificaties en ervaring + werk-privébalans (55%)

Het vermelden van de vereiste vaardigheden, kwalificaties en ervaring is cruciaal, aangezien dit werkzoekenden helpt om te beoordelen of ze geschikt zijn voor de functie. Werkzoekenden willen weten of ze voldoen aan de gestelde eisen en of ze zich kunnen ontwikkelen in de rol.

Daarnaast is de werk-privébalans van groot belang voor veel kandidaten. In een wereld waar flexibiliteit steeds belangrijker wordt, kan het benadrukken van mogelijkheden voor thuiswerken, flexibele uren en andere voordelen een sterke troef zijn om potentiële werknemers aan te trekken.

Uit de werknemerssurvey blijkt dat zaken als bedrijfscultuur/-waarden en informatie over de sollicitatieprocedure niet noodzakelijk in de vacatures moeten worden vermeld. Dit betekent niet dat deze factoren irrelevant zijn, wel dat ze op een ander moment van belang zijn:

  • Via employer branding maak je je doelgroep warm voor je bedrijfscultuur en bedrijfswaarden, en breng je hen een stapje dichter bij het bekijken van je vacatures. Komen sollicitanten rechtstreeks via een vacature (bv. via een jobposting op een jobportaal) binnen, dan kan de bedrijfscultuur een overtuigende factor zijn om hen in een latere fase van het sollicitatieproces over de streep te trekken.

Conclusie

Het begrijpen van de prioriteiten van werkzoekenden is essentieel om de juiste kandidaten aan te trekken. Door de bovengenoemde criteria te integreren in je vacature, kunt je de aandacht van potentiële werknemers vangen en de kans vergroten om de perfecte match te vinden. Blijf flexibel en aanpasbaar aan de veranderende verwachtingen van de arbeidsmarkt, en je zult in staat zijn om talent aan te trekken dat je organisatie naar nieuwe hoogten zal brengen.

Contact

Wil je je verder verdiepen in deze en andere resultaten en/of erover spreken met een media-adviseur? Neem gerust contact op!

zoek op onze website