Belg over het algemeen tevreden over z’n job – bereikbaarheid en jobinhoud cruciaal

Gepost op 16/12/2024

Met een 7,3 op 10 is de Belg gemiddeld tevreden over z’n job. Dat blijkt uit de Marktwijzer Roularta Recruitment, waaraan 1.592 respondenten deelnamen. Achter een gemiddeld cijfer gaan dit keer niet zoveel schommelingen schuil.

Vraag het volledige rapport aan

Hoe ouder de werknemer is, hoe meer tevreden hij is over z’n job. Dat lijkt de algemene teneur uit de resultaten van het Jobonderzoek. Zou het te maken hebben met het feit dat oudere werknemers meer stabiliteit zoeken? Opvallend is alleszins dat mannen iets meer tevreden zijn dan vrouwen. En wie voor de overheid werkt, is meer tevreden dan wie voor een industriële speler werkt. Non-profit en dienstverleners schommelen daar wat tussen.

 

Bereikbaarheid en jobinhoud zorgen voor meeste tevredenheid

Interessant is het om na te gaan welke elementen net voor de tevredenheid zorgen. Dat is in eerste instantie niet de verloning noch de werksfeer, maar wel de bereikbaarheid van de werkplek en de jobinhoud (bij beide elementen geeft 76% aan er tevreden over te zijn). Vooral de sterke score voor bereikbaarheid valt op op een moment dat de files dag na dag nieuwe records breken… Over het management en de doorgroeimogelijkheden zijn medewerkers dan weer het minst tevreden.

 

Wanneer we nog wat verder graven, valt bij de tevredenheid over de jobinhoud het verschil qua antwoord van de verschillende leeftijdscategorieën op. Van wie ouder dan 35 is, is drie vierde tevreden over de inhoud van de job, bij 35-plussers is dat bijna 80%. Zouden gefnuikte doorgroeimogelijkheden hier een rol spelen?

Bij die andere topper – de bereikbaarheid – zien we dan weer meer schommelingen tussen de leeftijdscategorieën. ‘Slechts’ 73,8% van wie tussen 45 en 54 jaar oud is, geeft aan hierover tevreden te zijn. Bij de -35-jarigen en de 55-64-jarigen ligt dit iets hoger, terwijl vooral de 35-44-jarigen (80,7%) hier zeer tevreden over zijn. En zijn dit niet net werknemers die een gezin met jonge kinderen hebben? We zouden alleszins kunnen veronderstellen dat ook thuiswerk hier voor een belangrijke evolutie heeft gezorgd. Ook dat speelt immers een rol als het gaat om de ‘bereikbaarheid’ van het werk, en de invloed daarvan op de work-life balance.

Tot slot speelt natuurlijk ook de afstand die medewerkers bereid zijn af te leggen een rol. Drie vierde wil niet verder gaan dan 25 kilometer, al geeft het gros daarvan wel aan dat 10 à 25 km ok is.

Ontdek waarom de Belg van job wil veranderen

Alles over de Belg en z'n job

Marktwijzer - Alles over de Belg en z'n job

Benieuwd naar hoe tevreden de Belg is over zijn job? Welke factoren doorslaggevend zijn bij de keuze voor een werkgever? Of hoe belangrijk employer branding écht is?

Ontdek de antwoorden, gebaseerd op exclusieve onderzoeksresultaten van Roularta Recruitment en waardevolle inzichten van experts.

Vraag de whitepaper aan

Vragen of meer info? Neem vrijblijvend contact op:

zoek op onze website